2020-12-07

Foltos sasrája mentés

(1 szavazat)

A mai tengerparti sétánkra indultunk kora délután, amikor észrevettünk a vízben egy kis "csapkolódást". Egy ideig néztük mi lehet az, majd később láttuk, hogy egy foltos sasrája.
Nagy valószínűséggel dagálykor felúszott a korallszírt tetejére és kiúszott a sekélyebb vizekbe. Majd későn kapcsolhatott, mert kezdett apály lenni és visszajutni már nem tudott. Ez volt, amit messziről csapkolódásnak láttunk.

Előszőr bementünk közelebbről megnézni mi a helyzet. Csináltunk pár képet, majd kimentünk a partra tanakodni. Megnéztem mikor lesz dagály, de úgy alakult, hogy még 3 órán keresztül a víz egyre kisebb lesz és csak utána fog elkezdődni az emelkedés.
Körbenéztünk a parton ki mit talál alapon, hogy megkezdjük a mentést. A rája közel 80-90 centi lehetett de elég nyugodtan viselkedett. Manszur hozott egy fél szőnyeg darabot, hogy majd arra felfektetjük, ami nem volt rossz ötlet, csak a szőnyeg kicsi volt.
Jómagam találtam pár kötelet, amiből készítettem egy Y alakú (később X alakú) kötést, hogy majd ezt fogjuk alácsúsztatni és bevonszoljuk a mélyebb vízbe.

A mentésnek mezitláb kellet nekiállni, mivel a papucs könnyedén leoldott az első körben a lábamról. Szerencsénkre továbbra is nyugodt maradt. Először megpróbáltuk a varázsszőnyeget alátenni, de többszöri próbálkozásra is sikertelennek bizonyult a dolog.
A kötél következett ..., mivel az Y formáció nem vált be, a hátsó fele ki- ki csúszott belőle, gyorsan átálakítottam X formára. Így viszont nehézkes volt megfogni, de azért sikerült.
Szépen lassan haladva a kötél segítségével irányítva, hogy merre ússzon, sikerült elvinni egy mélyebb medencéhez, amibe már tudott úszni. Amint megérezete, hogy mélyebb a víz és nem kéri a további segítséget, elkezdett vadúl csapkodni. 
Körülbelül 10 másodperc volt mire kikötöztem az X csomóból, természetesen addig spriccelt folyamatosan, gondolom így köszönte meg, hogy engem is nyakig lelocsolt.

Kimentünk a partra, ahol kioperáltam egy betört hegyes koralldarabot a talpamból, majd fél órán keresztül szemmel tartottuk és néztük, ahogy néha kiemelgeti nagy lapát szárnyait, mintha nekünk intene, hogy minden rendben, itt bár biztonsagban leszek.